Meelmot:
Ephestia kühniella zeller
Uiterlijk/ontwikkeling:
Een volwassen meelmot is ca. 10 mm lang en heeft een spanwijdte van 20-28 mm. Voorvleugels grijs, achtervleugels geelwit. De larve van de meelmot is wit, 12 tot 19 mm lang. Volledige gedaanteverwisseling, in ca. 90 dagen boven een temperatuur van 20 graden, Aantal eieren gemiddeld is 600 per keer.
Schade:
Materiaal-en kwaliteitsverlies door aantasting van meel, meelproducten, cacao, chocolade, gedroogde groenten, vruchten, noten, en andere plantaardige producten.
Verontreiniging door spinsels en uitwerpselen van de larven, meel dat door larven van de meelmot is samengesponnen, kan voor verstoppingen zorgen bij bijvoorbeeld machineonderdelen.
Wering/preventie en bestrijding:
Ruimtes waarin meelwaren opgeslagen en geproduceerd worden moeten goed schoon te houden zijn, vaak leven motten in gemorst restproduct en besmetten van hier uit andere producten. Wanden en vloeren kunnen het beste glad en naadloos afgewerkt worden. Motten leven ook vaak in oude voorraden, vuile filters en stofzuigers, regelmatig controleren en schoonmaken is dan ook erg belangrijk.
Verder verdient het de aanbeveling om regelmatig binnenkomende goederen te controleren op besmettingen, de binnen temperatuur het liefst onder de 10˚c te houden met een goede ventilatie. En alle meelwaren zoveel mogelijk afgesloten op te slaan.
Bestrijding is mogelijk met een toegelaten insecticide door behandeling van schuilplaatsen of door verneveling van de gehele ruimte.