Broodkever

Broodkever Stegobium paniceum L.
Algemeen:

De broodkever is eigenlijk een boorkever die zich aangepast heeft aan zetmeelhoudend voedsel. Dit is te zien aan de kleine ronde gaatjes in aangetast voedsel die sprekend op de uitvliegopeningen van de houtworm lijken.
De volwassen broodkever eet zelf niet, zijn nakomelingen echter des te meer. De larven van de broodkever zijn bijzonder actief. De eieren worden op of in de nabijheid van voedsel gelegd. Bij voorkeur vaste, droge producten zoals macaroni of honden-en kattenbrokjes. De volgroeide larven verpoppen zich en na een temperatuur afhankelijke periode, vliegen de volwassen broodkevers uit. Omdat ze naar het licht toe vliegen, worden ze vaak in nabijheid van lichtbronnen aangetroffen.

Ontwikkeling/uiterlijk:

Volledige gedaanteverwisseling, 100 eitjes per keer nabijheid van voedsel op donkere plaatsen, Bij 18˚c komen de larven na 28 dagen uit; ze verpoppen zich na 4 vervellingen, ontwikkelingsduur is 7 maanden maar rond de 30˚c zelfs binnen 1 maand. Larven kunnen tot 8 dagen overleven zonder voedsel. De volwassen kever is 2 tot 4 millimeter lang, langwerpig ovaal, fijn behaard. Kleur: bruin tot roodbruin. Op de dekschilden fijne lengtestrepen en de antennen staan ver uit elkaar.

Schade:

Broodkevers brengen schade aan alle meelachtige producten door vervuiling van uitwerpselen, achter gebleven cocons, boorgaatjes in producten en verpakkingsmaterialen zoals papier, plastic en zelfs metaalfolie.
Wering/preventie:
Zoals bij alle voorraad aantastende insecten geldt een goede hygiëne als absolute voorwaarde bij het voorkomen met problemen met bijvoorbeeld broodkevers. Oude voorraden snel verwerken of opruimen en regelmatig gemorste of achtergebleven restproducten regelmatig verwijderen. Richt ruimtes in met zo min mogelijke naden en kieren of andere verborgen ruimtes door alles glad en dicht af te werken.

Bestrijding is mogelijk met een toegelaten insecticide door behandeling van schuilplaatsen.

Share by: